lördag 11 juli 2009

Taylors & Jones, Gamla Amsterdam, Charles Lafitte Brut NV och SEMESTER


JAG HAR SEMESTER!!! Till slut var alla revisorer nöjda, alla årsredovisningar klara och all majmoms deklarerad. Nu väntar fyra veckors efterlängtad semester. Nej, vi ska inte åka bort, vi ska vara hemma i lägenheten precis hela tiden… ;-)

Framåt fredagseftermiddagen blir vi lite småhungriga, så vi beger oss återigen till Taylors & Jones och köper lammburgare Italian Style: lamm, vitlök, rosmarin. Samt några korvar, denna gång blir det Lancashire Pork och Traditional Pork. Sedan en snabb rush till en av Stockholms roligaste ostaffärer: Gamla Amsterdam på Östgötagatan.

Gamla Amsterdam ligger passande nog i ett gamalt hus. Inredningen är spartansk och lätt nostalgisk. Lite här och var finns ställ med paketerad ost, väggarna pryds med bilder och planscher från Holland och Amsterdam. Längs ena sidan finns så en traditionell, fylld ostdisk och bakom den två passionerade ostälskare. En med misstänkt holländsk brytning. Ett bra tecken.

Holländsk ost är nytt för oss. Visst, vi känner till gouda och edamer/julost, men sedan är det mest mörker. Vi blir erbjudna olika smakprov, den ena godare än den andra. En och annan Gouda (eller ”chauda,” om vi ska försöka ge oss på ett holländskt uttal (ɣʌuda)) och andra med outtalbara namn.

Den absoluta majoriteten av ostarna är hårdostar. Varför har Holland mest hårdostar och Belgien mest kladdiga franska ostar? Fundera på det ni… Ostarna är lite syliga i smaken, några påminner om engelsk cheddar. Mycket smakrika. Så gott! Hit kommer vi att gå fler gånger. Vi settlar passande och förvirrande nog på en ”Old Amsterdam,” som är en förhållandevis ny ost. Wikipedia, vår ständiga källa till kunskap noterar att

Old Amsterdam is een kaas van het type Gouda uit Noord-Holland. Old Amsterdam is bedacht in 1985 en is eigendom van het familiebedrijf Westland Kaasspecialiteiten B.V. uit Huizen. De zeer succesvolle televisiereclames van Old Amsterdam, waarbij in oude filmpjes de naam Old Amsterdam in het straatbeeld opduikt draagt bij aan het creëren van de sfeer rond het merk. Zowel de toevoeging "old" als de vermelding van "Amsterdam" zijn waarschijnlijk meer vanwege marketingoverwegingen gekozen, dan dat ze rijpingsduur of plaats van herkomst aangeven.

Så se vad tv-reklam kan göra! Sedan får vi med oss en mycket smakrik getblåmögel.

Hemma sedan steker vi på lammburgarna, fräser upp lite harrisar och toppar med lite grädde. För att fira att det är semester korkar vi upp Charles Lafitte Brut NV.

Efter att uppmärksammat hur ljus Montaudonen var kollar vi färgen på Lafitten. Mörkare, mellangult. Vinet är förmodligen mer lagrat och utvecklat. Detta bekräftas också i både smak och doft. Doften är mer komplex och mer utvecklad än Montaudonen och Schramsbergen. Syrorna är inte heller lika framträdande. Bra mousse. Vinet är mycket friskt. Skitgott! Klart godare än Montaudonen, som i sammanhanget framstår som enklare. Det får bli fler flaskor av denna!

PS: Lamm och champagne? Well, när smakar en Tuborg bäst? DS

1 kommentar:

ninni sa...

"Varför har Holland mest hårdostar och Belgien mest kladdiga franska ostar?" Hm... vill minnas att jag berättat det för dig någon gång. Sjöfartsnation med behov av att långlagra maten, helt enkelt. :)